Η Meta έχει προσθέσει μια ειδική λειτουργία στο Facebook Messenger, που επιτρέπει την ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης «end-to-end» για τις συνομιλίες σας.

Το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με πολλούς χρήστες να παραπονιούνται για την έλλειψη ασφαλείας στις ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα μέσω του Messenger της Meta.

H εταιρεία ήδη διαθέτει μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που υποστηρίζει κρυπτογράφηση «end-to-end» και αυτό είναι το WhatsApp. Παρότι εδώ και χρόνια ετοιμάζεται η ενοποίηση όλων των εφαρμογών της εταιρείας, η Meta ακόμη δεν έχει ενσωματώσει το συγκεκριμένο είδος κρυπτογράφησης στο Messenger, ώστε να είναι διαθέσιμο αυτόματα σε όλους, όμως είναι κάτι πάνω στο οποίο εργάζεται.

Τι είναι η κρυπτογράφηση «end-to-end»
Το συγκεκριμένο είδος κρυπτογράφησης θεωρείται το πιο ασφαλές για τους χρήστες των εφαρμογών του είδους και χρησιμοποιείται ήδη από τα WhatsApp, Telegram και Viber, τα οποία, μαζί με το Messenger της Meta, είναι οι δημοφιλέστερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο. Συνεπώς, το Messenger είναι η μόνη εφαρμογή του είδους που ακόμη δεν έχει ενεργοποιημένη αυτήν την κρυπτογράφηση ως προεπιλογή.

Όπως έχει αναφέρει και ο Amir Ish-Shalom, Chief Architect της Rakuten-Viber, «Οι εφαρμογές μηνυμάτων ελπίζουν να προσφέρουν μια υπηρεσία που δύο ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν εντελώς ιδιωτικά μεταξύ τους. Η κρυπτογράφηση end-to-end σημαίνει ότι ούτε η εταιρεία που φτιάχνει την εφαρμογή δεν έχει πρόσβαση στα μηνύματα.

Οι χρήστες που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες εφαρμογές μηνυμάτων δεν θέλουν η πληροφορία τους να πηγαίνει στις εταιρείες τεχνολογίας, ειδικά όταν αυτή η πληροφορία υποκλέπτεται από μηνύματα που οι χρήστες θεωρούν ότι στέλνουν εμπιστευτικά. Οι εφαρμογές αυτές έχουν ως στόχο να προσφέρουν στους χρήστες μια αίσθηση ασφάλειας.

Χωρίς κρυπτογράφηση end-to-end, οι εταιρείες εφαρμογών μηνυμάτων θα μπορούσαν να ανοίξουν και να διαβάσουν τα μηνύματά σας, πριν τα στείλουν στον παραλήπτη τους. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει απεριόριστη πρόσβαση σε συζητήσεις χρηστών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς σκοπούς, όπως η στόχευση διαφημίσεων. Η κρυπτογράφηση end-to-end διασφαλίζει ότι κανένας τρίτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε μηνύματα μεταξύ των χρηστών».

Αυτό γίνεται ως εξής: δημιουργείται ένα ειδικό κλειδί για το κάθε μέλος της συζήτησης και το μήνυμα μπορεί να «ξεκλειδωθεί» μόνο από αυτόν τον λογαριασμό και μόνο μέσω της συγκεκριμένης συσκευής που χρησιμοποιείται. Σε περίπτωση που ο χρήστης δοκιμάσει να μπει από άλλη συσκευή, στην αρχή δεν θα μπορεί να δει τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες άδειες και γίνει η ταυτοποίηση του χρήστη. Μετά θα πρέπει να προσθέσει τη συσκευή στη συζήτηση και παράλληλα θα αποσταλεί ειδοποίηση στους συνομιλητές για την προσθήκη αυτή.

Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση «end-to-end» στο Messenger
H διαδικασία είναι ίδια τόσο για τους χρήστες iOS, όσο και για τους χρήστες Android.

Αφού ανοίξετε την εφαρμογή «Messenger», επιλέξτε τα «Chats/Συνομιλίες» στο κάτω μέρος.
Στη συνέχεια πατήστε το εικονίδιο «Edit/Επεξεργασία» στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης, που μοιάζει με στιλό.
Έπειτα πατήστε το εικονίδιο με την κλειδαριά στο επάνω δεξιά μέρος.
Όποια συνομιλία ξεκινήσετε, θα είναι πλέον κρυπτογραφημένη. Σημείωση: δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρυπτογράφηση «end-to-end» με κάποιους λογαριασμούς, όπως είναι τα δημόσια πρόσωπα και οι επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση που ήδη έχετε ξεκινήσει μια συνομιλία με κάποιον, απλά επιλέγετε το εικονίδιο «i» (information) επάνω δεξιά στην οθόνη, ενώ είστε μέσα στη συνομιλία και έπειτα πατήστε «go to secret conversation/έναρξη μυστικής συζήτησης».
Στην πορεία μπορείτε να ενεργοποιήσετε και τη λειτουργία για τα μηνύματα που εξαφανίζονται, μέσω του «Vanish mode». Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε μετά από πόση ώρα θέλετε να εξαφανιστεί το μήνυμά σας.

Πηγή: iefimerida.gr

Add address

Ελλάδα

X