Η Microsoft ανακοίνωσε τον τερματισμό της δωρεάν αναβάθμισης που επέτρεπε στους κατόχους των Windows 7 και 8.X να μεταβούν στα Windows 10 και 11 χωρίς κόστος.

Η επίσημη αυτή ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο Microsoft Device Partner Center και στη συνέχεια αναφέρθηκε από την ιστοσελίδα Windows Central.

Όταν τα Windows 10 κυκλοφόρησαν το 2015, η Microsoft υιοθέτησε μια καινοτόμο προσέγγιση προσφέροντας το νέο λειτουργικό σύστημα ως δωρεάν αναβάθμιση στους χρήστες παλαιότερων εκδόσεων, στοχεύοντας ειδικά σε όσους εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τα ευρέως δημοφιλή Windows 7.

Η προσφορά αυτή έληξε επίσημα στις 29 Ιουλίου 2016. Ωστόσο, οι λάτρεις της τεχνολογίας και οι DIYers παρατήρησαν ότι οι servers ενεργοποίησης της Microsoft συνέχισαν να δέχονται καθυστερημένες αναβαθμίσεις. Οι χρήστες μπορούσαν ακόμη και να κατεβάσουν νέα ISO των Windows 10 και 11 και να τα εγκαταστήσουν απευθείας σε υπολογιστές χρησιμοποιώντας αχρησιμοποίητα κλειδιά των Windows 7 ή 8.X από προηγούμενα συστήματα. Η ανεπίσημη αυτή περίοδος χάριτος ολοκληρώθηκε επίσημα στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Η Microsoft διευκρίνισε την ενημερωμένη πολιτική αναβάθμισης των Windows, δηλώνοντας ότι η προσφορά δωρεάν αναβάθμισης για τα Windows 10 / 11 έληξε στις 29 Ιουλίου 2016 και η διαδρομή εγκατάστασης για τη δωρεάν αναβάθμιση από τα Windows 7 / 8 έχει πλέον καταργηθεί. Παρ’ όλα αυτά, οι σημερινοί χρήστες των Windows 10 μπορούν ακόμα να αναβαθμίσουν στα Windows 11.

Εκτός από αυτή την ανακοίνωση, η Microsoft εξέδωσε μια υπενθύμιση σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για τα Windows 11. Αυτοί αφορούν τις νέες γενιές επεξεργαστών, το TPM και τις τυπικές συστάσεις για τη μνήμη RAM και τον αποθηκευτικό χώρο. Φυσικά έχουν καταγραφεί διάφορες μέθοδοι για την παράκαμψη των ελάχιστων απαιτήσεων συστήματος και ορισμένες διανομές των Windows 11 από τρίτους, όπως η tiny11 από την NTDEV, διαθέτουν ενσωματωμένους μηχανισμούς για την παράκαμψη αυτών των απαιτήσεων.

Το Windows Central διεξήγαγε δοκιμές για να επαληθεύσει αν η πρόσφατη δήλωση της Microsoft σχετικά με τον τερματισμό της δωρεάν αναβάθμισης για τους χρήστες των Windows 7 και 8.X είχε τεθεί σε ισχύ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παλαιότερα κλειδιά εξακολουθούν να ενεργοποιούν επίσημα builds των Windows 11. Παραμένει αβέβαιο πόσο καιρό θα παραμείνει ανοιχτό αυτό το παράθυρο αναβάθμισης μετά την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της Microsoft όμως σε κάθε περίπτωση το ρολόι χτυπάει αντίστροφα.

Πηγή: insomnia

X