Πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με την κατάργηση των επίγειων HD καναλιών, μετά την απόδοση φάσματος από πλευράς Digea για τις ανάγκες του δεύτερου ψηφιακού μερίσματος και την εφαρμογή του 5G. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του digitaltvinfo.gr κανένα HD κανάλι της Digea, όπου αυτά εκπέμπονται, δεν πρόκειται να κλείσει.

Αυτό που θα αλλάξει θα είναι η διαμόρφωση από 16QAM σε 32QAM ή 64QAM (με επικρατέστερο το 64QAM), ώστε στο ίδιο bandwidth να χωρέσει περισσότερη πληροφορία. Ταυτόχρονα θα αλλάξουν και οι πολυπλεξίες των καναλιών, κάτι σημαίνει ότι θα χρειαστεί επανασυντονισμός των καναλιών για να λαμβάνονται από τους δέκτες και τις τηλεοράσεις, μετά την απόδοση των συχνοτήτων για το 5G.

Η αναδιάταξη των καναλιών στις πολυπλεξίες λογικά θα αφορά τα τοπικά κανάλια, καθώς στην περίπτωση που εφαρμοστεί και στα πανελλαδικής εμβέλειας θα επηρεαστούν τα δορυφορικά Upstream, όπως αυτά εκπέμπουν αυτή την στιγμή από τις 3 μοίρες ανατολικά και τον δορυφόρο Eutelsat 3Β, κάτι που θα σημαίνει επανασυντονισμό των δορυφορικών δεκτών, αλλά και των πομπών – αναμεταδοτών της Digea (στις περιπτώσεις που η τροφοδοσία γίνεται από δορυφόρο).

Πηγή: digitaltvinfo.g

Add address

Ελλάδα

X